2013. október 15., kedd

Tájfun

 Az elmúlt két hétben ritkán ment 20 fok alá a hőmérséklet itt Tokió környékén, sőt múlt hét szombaton közel volt a 30 fokhoz. Most, ha kinézek az ablakon -most már legalább látom a szemben lévő épületeket- inkább jó kis őszi zimankós időjárást látok. Köszönhető az épp Japán keleti részén észak felé haladó aktuális tájfunnak, ami az elmúlt tíz év legnagyobbja a hírek szerint.
 Nyártól kezdődik a tájfun szezon Japánban. A nagyobb tájfunokat beszámozzák, így a mostani a 26-os számot viseli. Általában Okinava, a Japán-tenger, vagy épp a Csendes-óceán felé haladva kikerülik a fő szigeteket, de a mostani pont telibe kapta észak-déli irányban Honsú-t. 
 Az időjárás jelentés ilyenkor mindig szépen részletesen beszámol a tájfun haladásáról, sebességéről, és szép kis körökkel jelzik, hogy meddig érezhető -hevesebb esőzéssel, és/vagy erős széllel- a hatása. A mostaninak gyakorlatilag egy, az egész szigetet lefedő szép nagy kört rajzoltak...
 Tegnap egész nap esett az eső, volt olyan terület, ahol 50 mm-nél is több csapadék hullott óránként. Aztán elkezdett erősödni a szél. A tv-ben 12 méteres hullámokat is mutattak néhol. 
Nálunk hajnal tájt tetőzött a dolog. Pontos képet kaphattam a szigetelésünkről az ablakokon. Egy zenekarnyi fütyülés kíséretében zörgette egész éjszaka és hajnalban a szél az ablakomat. 
A tv hírekben folyamatosan közvetítettek a tájfunról, és annak hatásairól. Egy kisebb sziget -Izuó sima-  eléggé megszenvedte, volt olyan ház, aminek elvitte a felét, a városközpont merő sártenger. Sajnos volt halálos áldozat is. Egy nőt sodort el egy folyó. Előfordult földcsuszamlás. Itt-ott áramszünet.  Néhol egy felborult kamion. Kamakurában egy hat méteres szikla zuhant egy ház előtt az útra. Szerencsére csak egy villanyoszlopot és egy két üveget tört ki. Ugyanott egy autó kevésbé úszta meg szépen összenyomta a leomló szikla. Sok helyen megduzzadtak a patakok, pont nálunk Szaitama megyében Kavagoe város kis folyója áradt meg annyira, hogy több, mint ezer háztartásból telepítették ki az embereket. 
 Hogyan reagálják le az emberek ezt? 
Tegnap, mikor már látszott, hogy ez bizony telibe kapja Tokiót, itt a centerben és az egyetemen is szépen elkezdték szervezni, hogy másnap milyen órák maradnak el. Előre elküldték, hogy az első két órasáv órái elmaradnak, a délutáni órákról pedig 11 órakor adnak ki tájékoztatót. A könyvtárban szintén hirdetmény, hogy előreláthatólag késés lesz a nyitással, a tömegközlekedés leállítása miatt. Így mindenki tudja, hogy hogy készüljön. Több mint 1.300 iskolában is eldöntötték, hogy a rendkívüli időjárásra való tekintettel nem lesz ma tanítás. Az emberek készülnek rá. Ilyenkor akinek nincs kint dolga, inkább otthon marad.
 Apropó közlekedés. Sok vonalon nem indultak meg reggel a vonatok. Álltak a sinkanszenek is több vonalon. Az állomásokon tájékoztató, hogy mi a helyzet. Tegnap este néztem a tv-ben, hogy közel 500 repülőjáratot is töröltek. 
 Most érte el Fukusimát a tájfun. A Fukusima Dai Icsi atomerőművet üzemeltető TEPCO kiadott egy közleményt, miszerint a rengeteg eső miatt két tartályból ki kellett önteniük a vizet -ami végül a tengerbe került-, mert nem bírták kapacitással. Megnyugtattak mindenkit, hogy természetesen nem érte el a kritikus mértéket a kiöntött víz sugárszintje.....
Az óriási szélnek egy előnye azért volt. Most nagyon tisztán látszik az ablakból a Fudzsi.
Na megyek ellenőrzöm, hogy lesz e ma órám! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése