2013. október 19., szombat

Kunren! Kunren!

 Japánban nagy figyelmet fordítanak a katasztrófa-, tűz-, és egyéb védelmi gyakorlatokra. Ismerve az ország adottságait érthető is a dolog. Pénteken tartották a centerben a továbbképzéseken részt vevőknek a "bószai kunren"-t, azaz a katasztrófavédelmi-gyakorlatot. Ha valaki úgy gondolná, hogy milyen baromira felesleges dolog, csak ezt az egy hetet nézve: volt egy földrengés -egy hete pénteken éjszaka (arra ébredtem, hogy épp remeg a szoba, az ágyam, a kis lámpa, minden. 15 másodperc múlva már nem volt vicces...)- és kedd éjszaka szerda délelőtt pedig tájfun vonult végig Honsún. Erről írtam is külön. Sajnos azóta egyre-másra jönnek a hírek, hogy Izuó szigeten földcsuszamlás is történt a tájfun miatti sok eső következtében. Jelenleg már 21 halott van, 27 embert pedig még keresnek. A földcsuszamlás előtti órákban 100 mm (!) csapadék esett óránként a szigetre, ami teljesen alámosta a hegyoldalt, és elindította a föld és kő lavinát. Nincs könnyű dolguk a mentésben részt vevő kb. 1200 embernek, mert a hegyoldalról elszabadult vulkáni talaj megkeményedett, és már csak ásóval lehet keresni benne...
 Szóval ilyenkor úgy gondolja az ember, hogy egyszer meghallgatja, hogy mit is kell tennie vészhelyzet esetén. Mert hogy egyszer biztos lesz vészhelyzet. (Ez olyan, mint a "közeleg a tél" mottó egy bizonyos könyvciklusból / sorozatból, ki melyiket ismeri) 
 Az egész délutáni gyakorlatozást megúsztuk, mert nem jöttek a tűzoltók a földrengés szimulátorral, pedig azt szívesen kipróbáltam volna. (majd januárban) Volt viszont hangosbemondó, tűzvédelmi fejfedőnk, amit csak Piroska azbeszt-kendőnek csúfoltam- a fényképről kiderül, hogy miért-, és tűzlétrán menekülés. 
 Megnyugtatásként elmondták, hogy a center olyan biztos föld alapon van, hogy a 2011. március 11-i földrengés idején is csak az igazgatói irodában esett le a polcról egy baba (értsd nem igazi, hanem egy báb). 
Jöjjön két kép... 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése