2014. január 18., szombat

Központi vizsga

 Ami nálunk a májusi érettségi vizsga, az itt az Egyetemi Felvételi és Központi Vizsga, azaz a Nyúgaku siken-szentá siken. Minden évben a január 13-a utáni első hétvégén tartják. Idén ez január 18-19-e, mert hogy két nap rendezik a vizsgát. Ebben az évben egész pontosan 693 helyszínen, 560.627 diák részvételével. Első nap földrajz-történelem (világ és japán) ,állampolgári ismeretek, nyelv, idegen nyelv (írásbeli, hallgatás) tantárgyakból. Második nap pedig természettudományi ismeretek (fizika, kémia, biológia, és általános tudományos ismeretek A, B csoport), matematika I, II témakörökben kerül a megszerzett tudás megmérettetésre.
A japán percizitásra utal, hogy a mai országos médiában is megjelent a Jamagucsi Egyetemen történt eset, miszerint a vizsgát felügyelő tanár a kezdési idő előtt tíz perccel elkezdte a vizsgát. Természetesen közben észrevette a tévedést, azonnal leállította a vizsgát, majd a rendes időben elkezdhették a diákok az írásbelit... 
Sizuoka megyében pedig a sinkanszen vonat késése miatt kezdték később a vizsgát három helyen. (mindezt az országos hírekben...) Holnap lesz aztán a vizsga második fele. Ilyenkor ezzel foglalkozik a sajtó. Mutatják a vizsgára igyekvő, vagy épp a korábbi napok valamelyikén egy szentélyben imádkozó diákokat.
 És hogy mire jó ez egész? A középiskola végén ugyan van egy záróvizsga, de annak az eredménye nem számít a felvételin. Mivel a felvételi az ez a vizsga a legtöbb helyen. Országosan a felsőoktatási intézmények- mind az állami, mind a magán egyetemek- több mint 90%-a ezt a vizsgát tekinti mérvadónak. 
Az eredmények februárban kerülnek nyilvánosságra, április elsején pedig indul a tanév.
A vizsga tartalma és tárgyai viszonylag gyakran változnak/változtak. A feladatokat egy 400 tanárból álló tanári gárda végzi, ahol a vizsgafeladatokat 24 csoportra osztva készítik a tanárok. Ők egyébként két évig lehetnek vizsgafeladat-készítők, majd cserélődnek. A vizsgára 2010-től már korábban szereplő feladatokat is újra fel lehet használniuk, addig tilos volt. 
A vizsgaprocedúra rövid menete az, hogy előző év szeptember végétől október elejéig lehet a vizsgadíjat befizetni a postán. Ez két vizsgatárgy esetében 12.000 jen, három, vagy a fölötti tárgy esetében 18.000 jen (kb. 27.000, ill. 43.000 Ft). Ez után október elején kell a befizetésről szóló papírt a személyes adatokkal a Központi Vizsgabizottsághoz elküldeni. Érdekesség, hogy -a vizsgaközpont szerint- a jelentkezők közül sokan rosszul töltik ki a "neme" rubrikát :) .Azután október végén-november elején a vizsgaközpont küld egy visszajelzést. Akik abban az évben fejezik be a középiskolát viszont nem kapnak ilyet személyre szólóan, hanem az iskolájuk. Decemberben aztán érkezik a központtól a kitöltendő papírpaksaméta. Ebben benne van, hogy hol lesz a vizsga helyszíne, időpontja, stb. (Az időpont egyébként 2008-ig január harmadik hétvégéje volt). Megtörténik a vizsga, majd utána három nappal megvan az első nem végleges közzététele az átlagpontoknak. Öt nap múlva pedig közzéteszik, hogy kell e az elért pontokkal kapcsolatban igazítást végezni. Rendeznek utóvizsgát is egy héttel a rendes vizsga után. Február 7-én végleges eredmény az elért átlagpontokról. Magyarországon még csak most indul sok családban a gondolkozás, hogy mi is legyen a végzős gyerekkel, Japánban meg már lassan vége a vizsgának... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése