2013. december 8., vasárnap

Életjel

Több mint egy hónap telt el a legutolsó bejegyzés óta. Nem véletlen a dolog. Bár tudtam, hogy nem fogok unatkozni a programon, de erre a tempóra azért nem gondoltam. Hogy ne beszéljek rébuszokban, a november arról szólt, hogy megpróbáltam a sok feladat között felszínen maradni. Eddig több-kevesebb sikerrel... Közben megtörtént az első előadásom Japánban, és ráadásul még a miniszterelnökünk is járt Tokióban. (két erről szóló cikket és hozzá kapcsolódó interjút be is linkeltem a Momiji nyelviskola facebook oldalára.) És a legnagyobb esemény, hogy novemberben sikerült talákoznom két olyan társasággal is, akik momiji-s diákok, vagy legalább is tanítottam valahol őket és most ellátogattak Japánba. 
A kutatói program -amin részt veszek- normál esetben elvileg két év, amit nekünk egész pontosan egy évbe sűrítenek bele. Ennek azért vannak nehéz pontjai, például az ugyanannyi kredit fele annyi idő alatti teljesítése mellett a mennyiség tekintetében. Ha valaki szeretne sokat olvasni (pl japánnyelv-oktatás témában) szakcikkeket, publikációkat és egyéb kutatási beszámolókat, annak már a saját anyagaimból is egész szép számban tudnék kölcsönözni ugyanis a kutatói dolgozathoz szükséges háttér információkat próbálják belénk tölteni, ami -jelen esetben japán nyelven- befogadói oldalról korlátokba ütközik. Na de nem is panaszkodni akarok, majd esetleg később visszatérek a témára. 
 Szó mi szó, a november hamar eltelt. 
Sajnos vele együtt a momidzsi időszak is. A momidzi ugye iskolánk nevében is szerepel, mert személy szerint nekem annyira tetszett anno, hogy ezt a nevet válaszottam. A momidzsi azt a jelenséget takarja, mikor a lombhullató fák ősszel, mielőtt lehullatnák leveleiket mindenféle színűre változnak. Szándékosan nem a vörös színt írtam csak le, mert végre volt szerencsém zöld, sárga, narancs és piros közötti színárnyalatos momidzsit is látni. Nem vagyok mániákus fotós (szerintem, bár a családom másképp gondolja), de a múlt héten Kamakurában tett egy napos kirándulás során kb. 1000 képet fotóztam. Hogy miről? Hát erről:Szóval a téma adott, szeretném is közreadni, de majd csak a héten.. Folyt. köv.

1 megjegyzés: