Tavaly december 5-én az UNESCO a világ szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította a hagyományos japán konyhát, a vasoku-t. Eddig a francia konyha kapta meg ezt az elismerést és védettséget. Most a japán ételek mellett egyébként többek között a koreai kimcsi is felkerült a listára. Kétségtelen, hogy a főleg rízsen, halon és zöldségeken alapuló japán konyha számos előnnyel bír az egészségre és az egészséges táplálkozásra nézve. Már ha valaki bírja -különösen hosszabb távon- a dolgot.
A japán konyhával otthon, főleg a manapság divatos japán éttermek által kerülhet kapcsolatba az ember. A kérdés az, hogy ez mennyire fedi le a japán konyhát, ill. a normál japán család mindennapjaiban az asztalra kerülő ételeket és italokat. Ha gyors és egyszerű párhuzamot akarnék vonni, akkor a bárhol megtalálható magyar csárda étlapja és példának okáért Markóék vasárnapi otthoni ebédje közötti különbséget hozhatnám fel szemléltetésként.
Visszakanyarodva a vasoku-hoz, Németországban ennek az örvendetes eseménynek az apropóján egy óriási bemutatót tartottak, kb. 1000 vendég a német kulturális, közéleti, stb. élet prominens szermélyiségei részvételével.
Természetesen nagy lelkesedéssel fogadták a jelenlévők a sok-sok finomságot, aminek alapanyagait persze mind Japánból szerezték be. Külön részt rendeztek be a tea megismertetésére. Mint kiderült Japán harmadik legfontosabb exportcikke Németország felé a tea.
Azóta is sorban lehet látni a tv-ben a különböző helyeken megtartott rendezvények beszámolóit. Február elején a londoni japán nagykövetség vendégeit kápráztatták el a japán konyha remekeivel. Az eseményre meghívták többek között a három michelin csillagos kiotói étterem, a Kikunoi vezetőjét Murata Josihirot is. A sztárséf szerint a világon jelenleg található kb. 55.000 japán étterem három év múlva 80.000 környékére fog emelkedni.
Az rendezvényen szerveztek egy beszélgetést is az előbb említet Murata Josihiro és a világ legjobb éttermének is megválasztott The Fat Duck sztárséfje, Heston Blumenthal részvételével. Egyébként ez utóbbi már elég őszintén kifejtette véleményét, ugyanis a riporter kérdésére részletesen ecsetelte, hogy számára a párizsi három csillagos éttermek már kerek-perec unalmasak, és hogy neki az ízek, felhasznált anyagok, legtökéletesebb megértésére való törekvésben csakis a tokiói és kiotói éttermek léteznek.
Kedvcsinálónak a két étterem honlapja: Kikunoi, The Fat Duck
Aztán eltelt néhány hónap és a japán médiában itt-ott egyre többet lehet hallani, hogy ha már a vasoku a világörökség része, amire japánok büszkék lehetünk és vagyunk, terjesszük el Japánon belül is, ahol csak lehet! Egy büszke iskolaigazgató ecsetelte minap a hírekben, hogy a kenyeret száműzni akarják az iskolai étkeztetésből, mivel ez ugye kívül esik a szóban forgó vasokun. Kétségtelen tény, hogy a kenyér egészen mostanáig nem volt része a japán családok mindennapi étkezésének. Mondjuk az állítás elég szubjektív, de tény, hogy 20 évvel ezelőtt még az volt a ritka, ha valaki kenyeret, ne adj isten francia kenyeret akart vásárolni, 10 évvel ezelőtt még meglehősen drágának számítottak a péksütemények, mostanság pedig szinte egymás mellől választhat az ember, hogy ma kenyér vagy onigiri.
Eljátszottam a gondolattal, hogy ha nem csak iskolai szinten, hanem esetleg országosan is bevezetnék ezt a kenyér nélküliséget, vajon mennyire változna meg a mindennapi étkezés?
Eljátszottam a gondolattal, hogy ha nem csak iskolai szinten, hanem esetleg országosan is bevezetnék ezt a kenyér nélküliséget, vajon mennyire változna meg a mindennapi étkezés?
Innen persze meglódul az ember fantáziája és jönnek a jogosnak tűnő felvetések: mi van a tejjel, vagy a gyümölcsökkel? Nem is beszélve arról. hogy a hús sem volt átlagos étel korábban. Ajaj...
Noha nem egy három csillagos étterem, de jöjjön egy kis ízelítő a menzáról...
Egy átlagos étkezés fogásai...
A vicces kedvű konyhások...
Persze nem maradhat el a hal...
Ez a zöld "izé" pedig a nori, ami szárított alga és nagyon sok ételhez adják. Érdekessége -persze az ízén kívü- a rajta található felirat: Köszönjük, hogy ma is minket használ!
Nekem igazából akkor van bajom, amikor reggelire adnak vasokut. Amikor csoportos kiránduláson rjokanban szálltunk meg, és kihozták reggelire a forró, főtt levest meg a sült halat és az egyéb apró halacskákat... nem, ez nem reggelire való :D
VálaszTörlésSziasztok!
TörlésIsmereteitek szerint mennyi igaz ebből:
"Olvassátok el ezeket a csodálatos tényeket Japánról!
1. Tudtad, hogy a japán gyerekek tanáraikkal együtt negyed órán
keresztül maguk tisztítják az iskoláikat? Ennek köszönhetően a fiatal
generáció már vigyáz a tisztaságra és igényli is azt.
2. Tudtad, hogy a kutyatartó japán polgároknak kötelező egy csomagot
vinni magukkal, amibe beleteszik a kutya elejtett ürülékét? A
higiéniának és buzgóságuknak köszönhetően a tisztaság a japán erkölcs
részévé vált.
3. Tudtad, hogy a takarítókat Japánban egészségmérnöknek nevezik? Havi
1,3-2,2 millió Forint között keresnek, illetve írásbeli és szóbeli
vizsgán is részt kell venniük?
4. Tudtad, hogy Japánnak egyáltalán nincs természetes erőforrása?
Évente több száz földrengésnek van kitéve, mégis a világ 2. legnagyobb
gazdasági hatalmává válhatott.
5. Tudtad, hogy Hirosima mindössze 10 év alatt visszanyerte az
atombombázás előtti gazdasági színvonalát?
6. Tudtad, hogy Japánban tilos telefont használni a vonatokon,
éttermekben és bármilyen fedett helyiségben?
7. Tudtad, hogy a japán diákok elsőtől hatodik osztályig etikáról és
emberi kapcsolatokról tanulnak?
8. Tudtad, hogy a japánok az egyik leggazdagabb nép, mégsem
alkalmaznak bejárónőt vagy takarítót? A szülők és a gyermekek
felelősek a háztartásért.
9. Tudtad, hogy az első három évfolyamon nincs vizsga az iskolákban?
Az oktatásuk célja, hogy a gyerekek személyiségét fejlesszék és
magukévá tegyék az alapvető szabályokat, nem pedig az, hogy az
elméletet bemagolják, majd visszamondják.
10. Tudtad, hogy egy büfében a japánok csak annyit vesznek, amennyi
még nem veszik kárba? Nem dobnak ki ételt, és nem pazarolják azt.
11. Tudtad, hogy a vonatok átlagos késése Japánban 7 másodperc ÉVENTE?
Nagyra becsülik az emberek idejét és másodpercre pontosak.
12. Tudtad, hogy a gyermekek az iskolában minden étkezés után
megmossák a fogaikat? Figyelnek az egészségre már a gyermekévekben is.
13. Tudtad, hogy a tanulók fél óra alatt eszik meg ebédjüket, ezzel is
biztosítva a lehető legjobb emésztést? Amikor erről kérdezték az
embereket azt válaszolták:
Ezek a tanulók alkotják Japán jövőjét!"
Azt tudom kapásból, hogy a 4. pont valótlan, mert kőszén jelentős mennyiségben található Japánban (bár importál is)